Vínom, kávou proti kazu ?!

Vínom, kávou proti kazu ?!
25. apríla 2020 Marel Paľovčík

Dominika Osvaldová, LF UPJŠ KE, 5.ročník

Ani vám to nejako nesedí? Zaiste ste už prečítali mnoho článkov,kde sa skloňujú tieto tekutiny ako hlavní vinníci sfarbených zubov,ale zamysleli ste sa niekedy aký majú vplyv na naše ústne zdravie? Antikariogénny mechanizmus oboch, dnes veľmi obľúbených nápojov, je trochu odlišný, preto si povieme o každom zvlášť. Chronologicky by sme mohli začať kávou, ktorou mnohokrát začíname aj náš deň.

Káva

Rastlina pochádzajúca z Etiópie. Finálnu podobu drinku, ako ho poznáme dnes, dostala až v Jemene okolo 15.storočia. Vyrába sa z rozomletých pražených semien kávovníka. Odborne sa káva pripravuje zmesou rôznych druhov kávovníkov, poznáme dve základné skupiny:

  • káva arabica zo semien kávovníka arabského (Coffea arabica)
  • káva robusta zo semien kávovníka robusta (Coffea canephora/Coffea robusta)

Arabica sapridáva kvôli chuti a vôni, Robusta kvôli farbe. Čím je káva tmavšia a horkejšia, tým viac Robusty obsahuje. Robustu neobsahujú len najdrahšie značky.

O benefitoch kávy sa toho popísalo už mnoho, ale napadlo vám niekedy, žeby okrem životabudiča mohlo ísť aj o slušnú zbraň v boji so zubným kazom ?

Nová štúdia z Brazílie nám dokazuje, že substancie obsiahnuté v káve druhu Coffea canephora, známej pod menom Robusta, by mohli byť evidované ako potencionálne antikariogénne. Pri tomto experimente sa sledoval  účinok Robusty na zubné fragmenty. Pri pokuse bol použitý kávový roztok a intaktné detské moláre, fragmentované. Sledoval sa obsah vápnika pred kontaktom s kávovým roztokom a po ňom. Boli zistené markantné navýšenia v obsahu vápnika, čo sa pripisuje antibakteriálnemu účinku C.Canephora. Ten spôsobí smrť baktérie, uvoľnenie iónu a supersaturáciu bunky. Zanedbateľný nie je ani účinok polyfenolov, ktoré  si predstavíme v ďalších riadkoch.

Polyfenoly

Majú potenciál tvoriť súčasť produktov bojujúcich proti zubnému kazu?

Polyfenoly sú častice bežne sa vyskytujúce v rastlinnej potrave akou je ovocie, zelenina, čaj, tmavá čokoláda a  víno.  Považujú sa za antioxidanty, majú protizápalový účinok a mnohé indície naznačujú, že dokážu znížiť aj krvný cukor, riziko vzniku srdcovo-cievneho ochorenia či trombu. Ich množstvo v potrave závisí od viacerých faktorov, od druhu, zrelosti a dokonca určitý vplyv na  ich  obsah má aj samotný transport. Tvrdenie o benefitoch polyfenolov potvrdzuje aj štúdia vykonaná v Quebecu, doktormi Bonifaitom a Grenierom, ktorí skúmali vplyv polyfenolov v brusniciach. Zistilo sa, že inhibujú  tvorbu organických kyselín, zabraňujú formácii biofilmov kariogénnych baktérii a dokonca redukujú zápalovú odpoveď. Znižujú aj aktivitu proteolytických enzýmov, ktoré napomáhajú k deštrukcii extracelulárnej matrix pri ochorení periodoncia. Na základe potvrdených štúdii sa niektorí výrobcovia zubných pást rozhodli pridávať extrakty z brusníc aj do svojich produktov. Polyfenoly sa hojne nachádzajú aj v hrozne a to nás privádza k našej ďalšej časti, v ktorej si priblížime mechanizmus účinku vína na obranu pred zubným kazom.

Víno

Prvé zmienky o tomto zdraviu prospešnom nápoji sa datujú do cca  6000-  4000 p.n.l., kedy už Arménci, Gréci a dokonca Čína zistili, čo za poklad sa dá vyrobiť obyčajnou fermentáciou ovocia. Naši predkovia ho síce primárne využívali na intoxikáciu, ale až novšie a ďalšie štúdie nám skutočne odhaľujú jeho pravý potenciál.

Práve polyfenoly spomenuté vyššie, sú tou ingredienciou, ktorá nám pomáha v boji proti zubnému kazu a ochorení parodontu. Autorka štúdie Dr.Victoria Morreno-Arribas sa rozhodla to dokázať na molekulárnej úrovni, kedy porovnávala vplyv 2 typov polyfenolov extrahovaných z vína, roztok červeného vína a semeno hrozna. Porovnávanie účinkov  bolo cielené proti Porphyromonas gingivalis, Fusobacterium nucleatum a Streptococcus mutans  a  ich  adherencii  na povrch zuba. Tieto baktérie môžeme považovať za hlavný zdroj ochorení parodontu a zubného kazu. Výsledok štúdie bol, že všetky porovnávané látky boli úspešné kvôli prítomnosti polyfenolov, ale priamo vyextrahované polyfenoly (konkrétne  kys.  kofeínová  a kys. kumarínová) mali väčší vplyv na zabránenie adherencii baktérii než roztok červeného vína či semeno hrozna. Tento výsledok nám hovorí, že práve polyfenoly sú tou aktívnou zložkou pôsobiacou vo víne a rovnako, že ich verdikt účinku je závislý od množstva a koncentrácie.

Záverom by som vás chcela len upokojiť, že riziko obávaného zafarbenia zubov sa dá eliminovať adekvátnou ústnou hygienou, prípadne úpravou predilekčných drsných plôch zuba a v každom prípade by to nemal byť dôvod na to, aby sme sa týmto nápojom vyhýbali a nevyužili ich benefity.

X