Svetový deň zdravia na UPJŠ LF

Svetový deň zdravia na UPJŠ LF
9. septembra 2018 Marek Hrebík

Zaujímavý program pripravili v utorok 20. marca 2018 na Svetový deň ústneho zdravia študenti zubného lekárstva Lekárskej fakulty UPJŠ v Košiciach. Okrem inštruktáže v dentálnej hygiene pre študentov a zamestnancov oslovili so žiadosťou o prednášku svetoznámeho stomatológa dr. Jiřího Sedelmayera, ktorý pozvanie medikov prijal. Tento pôvodne český emigrant vyštudoval medicínu v Nemecku a dlhé roky pôsobil na Univerzite v Hamburgu, kde ako prvý vôbec pedagóg prakticky vyučoval svojich študentov ústnu hygienu. V tejto oblasti získal svetové uznanie, stal sa otcom myšlienky vzniku jednozväzkovej zubnej kefky a prispel k vývoju extra jemnej a hustej zubnej kefky Curaprox. V školeniach v ústnej hygiene pokračuje aj po odchode do dôchodku a presťahovaní sa z Hamburgu do Prahy, pričom aj po sedemdesiatke organizuje prednášky a workshopy pre zubných lekárov a študentov v rôznych krajinách sveta.
Na Lekárskej fakulty UPJŠ privítala dr. Jiřího Sedelmayera prodekanka pre študijný program Zubné lekárstvo MUDr. Silvia Timková, PhD., ktorá ocenila nielen jeho ústretovosť, ale aj samotný záujem študentov o stretnutie s takouto kapacitou v oblasti ústneho zdravia. Ako poznamenala, študenti tak sami kreujú a obohacujú svoju výučbu.
V úvode stretnutia so študentmi im Jiří Sedelmayer prezradil čosi zo svojho osobného a profesionálneho života a následne odprednášal 4 prednáškové bloky, ktorých témy boli:

I. Orálne zdravie obyvateľstva u nás a vo svete
II. Preventívne zubné lekárstvo vo výučbe a v praxi – chyby a ich príčiny
III. Povlakom podmienené ochorenia zubov, zápal ďasien a jeho vplyv na celkové zdravie
IV. Celoživotné zachovanie zdravého chrupu – reálna možnosť alebo utópia?
Svoje päťhodinové vystúpenie začal varovnými štatistikami a informáciou, že keď je chce niekto zmenu, musí presne definovať neúspech. A ten je podľa neho dramatický, pretože napriek desaťročiam výučby dentálnej hygieny je výsledok mizivý.

Popoludní sa v AKADÉMIA KOŠICE – Klinika stomatológie a maxilofaciálnej chirurgie uskutočnila prednáška zameraná na adhezívne systémy s Dr. Fowlerom z Brazílie v AKADÉMIA KOŠICE – Klinika stomatológie a maxilofaciálnej chirurgie na Bačíkovej ulici. Po prednáške nasledoval workshop s témou “Meranie pevnosti bondov alebo čo ste nevedeli o interakciách medzi polymérmi.”

Zdroj: UPJŠ

X